Southview Public

 / Layout


Peter Duckworth / ZAS Architects

Southview Public

“The cruciform layout means that anyone coming in to the school can be welcomed and be seen by administrative staff.”

Peter Duckworth, Principal

Southview Public is the coming together of 2 smaller schools into one new larger school.  This could be intimidating to many kids, especially at the elementary level. With this in mind, designing the layout was about breaking down the mass of the school to create several schools within a school.  We created clusters of classrooms, based on grade level,  so students coming from a small school, didn’t feel overwhelmed.

Another key issue was to ensure a high level of security but to also allow community use. parts of the school that are accessible to the community , like the gym and library, can be separated off and used independently, even during school hours, without impacting the operation of the school.

The central corridors that radiate out from the central administration space which acts as the school’s main welcome and security checkpoint point. The cruciform layout means that anyone coming in to the school can see and be seen by administrative staff. The school is essentially divided into three wings: a Kindergarten wing, which can open or closed from the rest of the school as needed; the 1-8 wing, housing the grade level classroom clusters; a gymnasium and future child care wing, which can also opened or divided from the rest of the school as needed.