Southview Public

 / Kindergarten


Peter Duckworth / ZAS Architects

Southview Public

“The kids have a variety of surfaces to play on from asphalt to sand to grass to wood chips There are different activities in various zones marked by the materials used.”

Peter Duckworth, Principal

The Kindergarten space within the cruciform layout, is a separate arm in the building and able to function independently from the rest of the school if needed.  This allowed us to do things like take the cubbies which are traditionally within that kindergarten classroom and put them along the corridor.  This keeps the mess and boots and chaos in the hallways and allows for more programming space to be allocated within the classroom itself.  This is much appreciated by the teachers. It also provides a central point for parent drop off and pick up.  

The Kindergarten also has it’s own play area and a particular hit with kids has been the figure 8, asphalt track we created for tricycles and plasma cars. We also tried to integrate existing plantings into the play space to provide shade and give a more naturalized feel. The kids have a variety of surfaces to play on from asphalt to sand to grass to wood chips. There are different activities in various zones marked by the materials used.      

Within the classroom, the focus was on providing the infrastructure for numerous activities. The new FDK program is very activity based so we designed the classrooms to function with the curriculum.