Southview Public

 / Circulation


Peter Duckworth / ZAS Architects

Southview Public
Resource rooms have acoustical and visual separations – but we tried to make those separations as light as possible to allow for a sense of transparency and openness.

“This school really is a community hub so even the corridors have function far beyond the school day.”

Peter Duckworth, Principal

We feel every space in a school should be a learning space. Even corridors can contribute to student learning and success.  At Southview the corridors are an opportunity to connect back to the outside, between classrooms and to students.  Windows placed at the end of corridors provide “relief” and visual connection to the outdoors. Additional opportunities to establish identity and ownership is achieved via display cabinets for each program like art or science displays.  There are informal seating areas for students to meet and talk or do homework. This all goes back to the idea that this school really is a community hub so even the corridors have function far beyond the school day. Providing spaces within the school that are safe, secured, supervise-able and foster connections. 

The corridors also relate to the classroom in an interesting way in that we have created pod-like resource rooms that connect the 2 spaces in a semipermeable membrane approach which allows for visual and physical connections between the corridor and classrooms.  

The multifunction corridor spaces are equipped with very durable materials like cast concrete benches which provide short term spaces to sit but not places to live.