Garth Webb Secondary

 / Circulation


Priscilla Ladouceur / Hossack & Associates Architects

Garth Webb Secondary
The student Gallery is a widening in the corridor, creating a place to ‘pause’.

“It transforms this gathering space into a dynamic hub which is wonderful to see and experience.”

Priscilla Ladouceur, Principal

Corridors serve double duty as communal social spaces just by widening them slightly and including spaces to sit or pause that do not restrict traffic flow.  Similar to the main Forum gathering area, there are other smaller common spaces dotted throughout the school. Every hallway ends with a door or window to the outdoors.  Having access to natural light and views to the outdoors has a significant effect on our emotional well-being throughout the day.  These bright, spacious corridors help keep energy levels high and students feeling connected with each other and the outside world.

Supervision and Security was important for the overall design of the school. In the nodes and ends of the 3-storey stacked L-shaped plan are the stairwells.  This is also where we placed the teacher’s workrooms so staff can easily see and supervise hallways and stairwells from one central location.

The staircase adjacent to the Forum is popular with students for direct access to the academic wing and adds dynamic vertical movement to the space. It is amazing how many students come down those stairs and descend into the forum.  It transforms this gathering space into a dynamic hub so quickly, which is wonderful to see and experience.  At the top of these stairs there is a visual connection into this double height space as well as the library via windows in the upper corridors.

More by Hossack & Associates Architects